15 min.
15 min.
30 min.
Plastry z cukinii zapiekane z grzybami w bulionie. Ciepłe danie można podać jako osobne danie np z grzankami lub jako dodatek do mięsa.
Składniki:
- 50 dkg małych cukinii
- 50 dkg pieczarek (mogą być podgrzybki)
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 70 dkg jogurtu
- 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
Przygotowanie:
1Cukinię umyć i pokroić w grube plastry (około 2-3 cm). Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
2Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki smażyć przez 5 minut, następnie dodać cukinię i smażyć wszystko razem aż lekko zbrązowieją. Doprawić solą i pieprzem.
3Cukinię z grzybami zdjąć z patelni i włożyć do żaroodpornej formy. Na tą samą patelnię wlać bulion i cały czas podgrzewając rozprowadzić z tłuszczem pozostałym po smażeniu.
4Jogurt wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bulionu. Szybko rozmieszać i zagotować.
5Cukinię z grzybami zalać bulionem i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C.
6Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób