Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Plastry z cukinii zapiekane z grzybami w bulionie. Ciepłe danie można podać jako osobne danie np z grzankami lub jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • 50 dkg małych cukinii
  • 50 dkg pieczarek (mogą być podgrzybki)
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 70 dkg jogurtu
  • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

1Cukinię umyć i pokroić w grube plastry (około 2-3 cm). Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.

2Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki smażyć przez 5 minut, następnie dodać cukinię i smażyć wszystko razem aż lekko zbrązowieją. Doprawić solą i pieprzem.

3Cukinię z grzybami zdjąć z patelni i włożyć do żaroodpornej formy. Na tą samą patelnię wlać bulion i cały czas podgrzewając rozprowadzić z tłuszczem pozostałym po smażeniu.

4Jogurt wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bulionu. Szybko rozmieszać i zagotować.

5Cukinię z grzybami zalać bulionem i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C.

6Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób