40 min.
40 min.
Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.
Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 małe zielone papryczki chili
Przygotowanie:
1Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć i pokroić w grube plastry. Oczyścić strączki fasolki szparagowej, umyć je i pokroić na 3 części.
2Rozgrzać na patelni masło i olej. Dodać papryczki chili, kmin, kurkumę i garam masala. Przecisnąć czosnek przez praskę i wrzucić na patelnię. Smażyć przyprawy na dużym ogniu około ½ minuty, stale mieszając.
3Dodać ziemniaki. Posolić i smażyć, ciągle mieszając, aż dokładnie pokryją się tłuszczem z przyprawami.
4Wrzucić fasolkę szparagową i dusić na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut, czasem mieszając. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób