Czas przygotowania:
40 min.
Całkowity czas:
40 min.

Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 małe zielone papryczki chili

Przygotowanie:

1Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć i pokroić w grube plastry. Oczyścić strączki fasolki szparagowej, umyć je i pokroić na 3 części.

2Rozgrzać na patelni masło i olej. Dodać papryczki chili, kmin, kurkumę i garam masala. Przecisnąć czosnek przez praskę i wrzucić na patelnię. Smażyć przyprawy na dużym ogniu około ½ minuty, stale mieszając.

3Dodać ziemniaki. Posolić i smażyć, ciągle mieszając, aż dokładnie pokryją się tłuszczem z przyprawami.

4Wrzucić fasolkę szparagową i dusić na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut, czasem mieszając. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób