20 min.
30 min.
50 min.
Pyszne danie na wyjątkowe okazje – pierś z kaczki smażona z odrobiną cynamonu i podana z rubinowym sosem malinowym. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki cukru demerara
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml czerwonego wina
- 4 łyżki creme de cassis (lub likieru z czarnej porzeczki)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 100 g malin
Przygotowanie:
1Piersi z kaczki naciąć przez skórę i tłuszcz tak, aby nie uszkodzić mięsa.
2Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć przez 10 minut, aż skórka się zrumieni. Piersi zdjąć z patelni i odlać większość tłuszczu.
3Sól wymieszać z cynamonem i cukrem, posypać tym skórę kaczki. Położyć piersi z powrotem na patelnię, tym razem skórą do góry, i smażyć przez 10 minut (lub według uznania). Odwrócić i posypać cukrem z cynamonem, smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni i odstawić.
4Wino wymieszać z likirem i skrobią. Wlać na patelnię aby ją zdeglazować (zdrapać drewnianą łyżką cząstki przypalone do dna). Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać maliny i gotować jeszcze przez minutę.
5Mięso pokroić w cienkie plastry, polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób