Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne danie na wyjątkowe okazje – pierś z kaczki smażona z odrobiną cynamonu i podana z rubinowym sosem malinowym. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki creme de cassis (lub likieru z czarnej porzeczki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 100 g malin

Przygotowanie:

1Piersi z kaczki naciąć przez skórę i tłuszcz tak, aby nie uszkodzić mięsa.

2Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć przez 10 minut, aż skórka się zrumieni. Piersi zdjąć z patelni i odlać większość tłuszczu.

3Sól wymieszać z cynamonem i cukrem, posypać tym skórę kaczki. Położyć piersi z powrotem na patelnię, tym razem skórą do góry, i smażyć przez 10 minut (lub według uznania). Odwrócić i posypać cukrem z cynamonem, smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni i odstawić.

4Wino wymieszać z likirem i skrobią. Wlać na patelnię aby ją zdeglazować (zdrapać drewnianą łyżką cząstki przypalone do dna). Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać maliny i gotować jeszcze przez minutę.

5Mięso pokroić w cienkie plastry, polać sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób