Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Smaczna przystawka dla wielbicieli owoców morza. Małże gotowane w białym winie z dodatkiem pieprzu, czosnku i natki pietruszki.
Składniki:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 kg małży
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek na złoto. Dodać małże i przykryć patelnię.
2Dolać wino i dusić. Jeśli patelnia będzie sucha dodawać po kilka łyżek wody.
3Kiedy małże się otworzą, posypać pieprzem, przykryć i potrząsnąć patelnią aby dobrze się wymieszało.
4Dodać pietruszkę i podawać skropione sosem z patelni.
Porcja dla:
6 osób