Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczna przystawka dla wielbicieli owoców morza. Małże gotowane w białym winie z dodatkiem pieprzu, czosnku i natki pietruszki.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 kg małży
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek na złoto. Dodać małże i przykryć patelnię.

2Dolać wino i dusić. Jeśli patelnia będzie sucha dodawać po kilka łyżek wody.

3Kiedy małże się otworzą, posypać pieprzem, przykryć i potrząsnąć patelnią aby dobrze się wymieszało.

4Dodać pietruszkę i podawać skropione sosem z patelni.

Porcja dla:

6 osób