15 min.
70 min.
205 min.
Czosnek należy do moich ulubionych przypraw – ma niezwykłe właściwości, intensywny smak i aromat. Tym razem przyrządziłam mocno czosnkową pieczeń.
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu bez kości
- 5-6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
Przygotowanie:
1Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
23 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać ziele angielskie, kminek i paprykę, wymieszać. Mieszaniną natrzeć mięso i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
4Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron.
5Pozostały czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nimi schab. Przełożyć do brytfanki, polać bulionem.
6Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, piec przez około godzinę. W trakcie pieczenia polewać mięso winem. Po upieczeniu odstawić na 15 minut, a następnie kroić i podawać.
Porcja dla:
6 osób