Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
205 min.

Czosnek należy do moich ulubionych przypraw – ma niezwykłe właściwości, intensywny smak i aromat. Tym razem przyrządziłam mocno czosnkową pieczeń.

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie:

1Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

23 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać ziele angielskie, kminek i paprykę, wymieszać. Mieszaniną natrzeć mięso i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

4Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron.

5Pozostały czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nimi schab. Przełożyć do brytfanki, polać bulionem.

6Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, piec przez około godzinę. W trakcie pieczenia polewać mięso winem. Po upieczeniu odstawić na 15 minut, a następnie kroić i podawać.

Porcja dla:

6 osób