10 min.
20 min.
30 min.
Danie w stylu francuskim, z dorszem w roli głównej, z dodatkiem sosu tapenade, czyli podsmażonych pomidorów, oliwek i kaparów. Wyjątkowo smaczne!
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżki posiekanej szalotki
- 2 pomidory, posiekane
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
2Filety z dorsza natrzeć 2 łyżkami oliwy i oprószyć pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15-20 minut, aż rybę można będzie rozdzielać widelcem. (Czas pieczenia zależy od grubości filetów).
3W międzyczasie przygotować tapenade. Rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć szalotkę. Dodać pomidory i smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać oliwki i kapary, i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać zioła i ocet, wymieszać. Nakładać na upieczone filety z dorsza i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób