15 min.
05 min.
20 min.
Nie ukrywam, że najważniejsze miejsce ma tutaj przepis na ten cudowny sos bazyliowy, którym się z Wami dzielę. Przygotowałem go głównie dlatego, że miałem ochotę na domową wersję mojego ulubionego serka z dodatkiem pesto. Bardzo aromatyczny, a przede wszystkim uniwersalny, może posłużyć również jako dip do warzyw, tortilli, makaronu, itd.
Składniki:
- garść świeżej bazylii (około 3 łyżek)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 125 g kremowego serka śmietankowego
- 3 łyżki majonezu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1Bazylię dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do blendera. Dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Wlać oliwę i rozdrobnić wszystko w blenderze.
2Następnie dodać serek i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie włączyć blender i odczekać około 15-20 sekund, tak aby majonez dobrze połączył się z serkiem i bazylią.
3Sos przełożyć do pojemnika lub miseczki. Następnie na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim połówki bułki na złoty kolor. Kiedy osiągną pożądany kolor, zdjąć patelnię z ognia.
4Posmarować połówki bułki przygotowanym wcześniej sosem.
5Na wierzchu układać na przemian plastry pomidora i mozzarelli, i dekorować bazylią. Podawać od razu!
Porcja dla:
1 osoby