20 min.
80 min.
100 min.
W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się z twardych, tłustych kawałków baraniny oraz ziemniaków, cebuli i ziół. My przyrządzimy ją z udźca jagnięcego, bo jest chudszy. Stanie się też bardziej kolorowa dzięki dodatkowi marchewki, a jej smak będzie równie wyborny.
Składniki:
- 4 chude steki z udźca jagnięcego bez kości, okrojone z tłuszczu, każdy pokrojony na 4 kawałki (łącznie ok. 500 g)
- 1 kg mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
- 500 g marchewki, pokrojonej w grube plasterki
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ułożyć warstwy mięsa, ziemniaków, cebuli i marchewki w dużym naczyniu żaroodpornym, posypując każdą natką pietruszki, tymiankiem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zakończyć warstwą ziemniaków, a następnie polać wywarem.
2Szczelnie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godzin, aż mięso i warzywa będą miękkie – sprawdzić, nakłuwając szpikulcem.
3Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200°C. Zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 20 minut, aż ziemniaki przyrumienią się na wierzchu. Podawać danie na gorąco, posypane tymiankiem i natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób