Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To dość wyrafinowany sposób na podanie zwykłej bulwy. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki zapieka się z podsmażonym czosnkiem, cebulą i bekonem, w sosie śmietanowym i pod kołderką z sera. Doskonała na zimę!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki chudego bekonu pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki

Przygotowanie:

1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać bekon i smażyć przez kilka minut. Wyłożyć zawartość patelni na papierowe ręczniki i odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C.

3W dużej misce wymieszać plasterki ziemniaków z solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, bekonem i mlekiem. Przełożyć to do dobrze wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać śmietaną i posypać startym serem.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż się z wierzchu ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco wprost z naczynia żaroodpornego.

Porcja dla:

4 osób