20 min.
45 min.
65 min.
To dość wyrafinowany sposób na podanie zwykłej bulwy. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki zapieka się z podsmażonym czosnkiem, cebulą i bekonem, w sosie śmietanowym i pod kołderką z sera. Doskonała na zimę!
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 plasterki chudego bekonu pokrojone w cienkie paseczki
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
Przygotowanie:
1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać bekon i smażyć przez kilka minut. Wyłożyć zawartość patelni na papierowe ręczniki i odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C.
3W dużej misce wymieszać plasterki ziemniaków z solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, bekonem i mlekiem. Przełożyć to do dobrze wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać śmietaną i posypać startym serem.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż się z wierzchu ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco wprost z naczynia żaroodpornego.
Porcja dla:
4 osób