15 min.
75 min.
90 min.
Anyż, sos sojowy i imbir nadają wyjątkowy smak tej delikatnej potrawie z wieprzowiny duszonej z szalotkami, marchewką i grzybami. Dodatkiem do niej jest makaron ryżowy oraz warzywa gotowane w pysznym egzotycznym sosie.
Składniki:
- 500 g schabu środkowego ze skórą, mocno związanego sznurkiem
- 400 ml gorącego wywaru drobiowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do dużego rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, następnie odlać wodę. Dodać bulion drobiowy, sos sojowy oraz wino ryżowe lub sherry. Dodać miód, czosnek, imbir, anyż, szalotki i marchewkę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Pokroić 4 dymki w plasterki i posiekać odsączone grzyby shiitake. Wrzucić do rondla. Zachować płyn, w którym moczyły się grzyby.
2Przykryć i dusić na maleńkim ogniu przez 1 godzinę i 15 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu i polewając mięso sosem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na ostatnie 20 minut dodać do rondla boczniaki. W razie potrzeby dolać nieco zachowanego płynu, w którym moczyły się grzyby, bulionu lub wody.
3Pokroić pozostałe dymki wraz ze szczypiorem na kawałki długości 6 cm, a następnie wzdłuż na piórka. Wrzucić do wody z lodem i odstawić, by się poskręcały. Do garnka z wrzątkiem dodać makaron i odstawić na 4 minuty, żeby zmiękł, a następnie odcedzić.
4Ostrożnie wyjąć mięso łyżką cedzakową i odstawić w ciepłe miejsce. Doprowadzić sos do wrzenia, dodać makaron, a następnie zdjąć z ognia. Starannie wymieszać. Pokroić mięso w cienkie plastry.
5Wyjąć makaron łyżką cedzakową z rondla i ułożyć na dużym półmisku. Na wierzchu ułożyć plastry mięsa i warzywa. Polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób