Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Anyż, sos sojowy i imbir nadają wyjątkowy smak tej delikatnej potrawie z wieprzowiny duszonej z szalotkami, marchewką i grzybami. Dodatkiem do niej jest makaron ryżowy oraz warzywa gotowane w pysznym egzotycznym sosie.

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego ze skórą, mocno związanego sznurkiem
  • 400 ml gorącego wywaru drobiowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do dużego rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, następnie odlać wodę. Dodać bulion drobiowy, sos sojowy oraz wino ryżowe lub sherry. Dodać miód, czosnek, imbir, anyż, szalotki i marchewkę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Pokroić 4 dymki w plasterki i posiekać odsączone grzyby shiitake. Wrzucić do rondla. Zachować płyn, w którym moczyły się grzyby.

2Przykryć i dusić na maleńkim ogniu przez 1 godzinę i 15 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu i polewając mięso sosem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na ostatnie 20 minut dodać do rondla boczniaki. W razie potrzeby dolać nieco zachowanego płynu, w którym moczyły się grzyby, bulionu lub wody.

3Pokroić pozostałe dymki wraz ze szczypiorem na kawałki długości 6 cm, a następnie wzdłuż na piórka. Wrzucić do wody z lodem i odstawić, by się poskręcały. Do garnka z wrzątkiem dodać makaron i odstawić na 4 minuty, żeby zmiękł, a następnie odcedzić.

4Ostrożnie wyjąć mięso łyżką cedzakową i odstawić w ciepłe miejsce. Doprowadzić sos do wrzenia, dodać makaron, a następnie zdjąć z ognia. Starannie wymieszać. Pokroić mięso w cienkie plastry.

5Wyjąć makaron łyżką cedzakową z rondla i ułożyć na dużym półmisku. Na wierzchu ułożyć plastry mięsa i warzywa. Polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób