Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Włoska nazwa tego dania to Kurczak Cacciatore, ale w tej wersji dodaję do niego boczku, który dodaje mnóstwo smaku! Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg) pokrojony na kawałki
  • 6 plasterków boczku, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki cebule, drobno posiekane
  • 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka, a następnie zdjąć go z patelni. Dodać boczek na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty.

2Dodać cebulę i pieczarki i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać kurczaka, posypać całość pietruszką, bazylią, solą i pieprzem. Dodać wino i pomidory. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut, odwracając kurczaka jeden raz. Wyjąć z patelni kurczaka i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób