Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
800 min.
800 min.
Słodki, aromatyczny dżem jabłkowy z dużą ilością malin. Osłoda leniwych śniadań o każdej porze roku.
Składniki:
- 1 kg malin
- 350 g cukru
- 1 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1Maliny można przygotować dzień wcześniej: płuczemy i odcedzamy, zasypujemy 200 g cukru i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
2Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy w garnku około 30 minut, aż do uzyskania jednolitego musu. Do musu dodajemy sok z cytryny.
3Do jabłek dodajemy maliny i gotujemy przez 20 min.
4Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.
Porcja dla:
8 osób