Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
800 min.

Słodki, aromatyczny dżem jabłkowy z dużą ilością malin. Osłoda leniwych śniadań o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 350 g cukru
  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1Maliny można przygotować dzień wcześniej: płuczemy i odcedzamy, zasypujemy 200 g cukru i zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

2Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy w garnku około 30 minut, aż do uzyskania jednolitego musu. Do musu dodajemy sok z cytryny.

3Do jabłek dodajemy maliny i gotujemy przez 20 min.

4Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.

Porcja dla:

8 osób