Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Aromatyczny, bardzo prosty dżem z leśnych owoców wykorzystać można do ciast, deserów, gofrów czy kanapek.
Składniki:
- 2 kg jeżyn
- 1 szklanka cukru
- 700 g żel-fixu (gotowy do kupienia w sklepie)
Przygotowanie:
1Jeżyny umyć i wysuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem.
2Owoce gotować godzinę – półtora, aż owoce się rozgotują.
3Powstałą masę owocową należy przetrzeć przez drobne sitko aby pozbyć się drobnych pestek.
4Do przetartego musu owocowego dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.
5Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.
Porcja dla:
8 osób