Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Aromatyczny, bardzo prosty dżem z leśnych owoców wykorzystać można do ciast, deserów, gofrów czy kanapek.

Składniki:

  • 2 kg jeżyn
  • 1 szklanka cukru
  • 700 g żel-fixu (gotowy do kupienia w sklepie)

Przygotowanie:

1Jeżyny umyć i wysuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem.

2Owoce gotować godzinę – półtora, aż owoce się rozgotują.

3Powstałą masę owocową należy przetrzeć przez drobne sitko aby pozbyć się drobnych pestek.

4Do przetartego musu owocowego dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.

5Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.

Porcja dla:

8 osób