Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
125 min.

Pyszna i wyjątkowa w smaku tarta inspirowana kuchnią francuską. Kruche ciasto i aromatyczny farsz z cebuli i żółtego sera.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Mąkę wysiekać z masłem. Dodać wodę i sól, i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę na tartę.

3Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.

4Cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

5Piec przez 20-30 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób