15 min.
150 min.
165 min.
To dżem zupełnie inny od zwykłych dżemów śliwkowych. Piecze się go w piekarniku! Aby uzyskać najlepszy smak trzeba użyć bardzo dojrzałych śliwek. Doskonały na śniadanie.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 400 g cukru
- 125 ml amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150 C.
2Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do dużego garnka, przykryć i pomału gotować, aż śliwki zmiękną. Wmieszać 1/4 cukru, a następnie przełożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej do brytfanki).
3Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu. Drzwiczki piekarnika zostawić uchylone (np. wkładając w nie drewnianą łyżkę) i czekać, aż dżem zgęstnieje. Po pół godziny wmieszać 100 g cukru i kontynuować pieczenie. Powtórzyć czynność dwa razy z pozostałym cukrem.
4Dżem musi być na tyle gęsty, że jeśli się na nim narysuje łyżką kreskę, to pozostaje ona widoczna. W razie potrzeby piec dłużej.
5Do gotowego dżemu wmieszać amaretto. Przełożyć do gorących, sterylnych słoików i zakręcić szczelnie pokrywki.
Porcja dla:
20 osób