Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
165 min.

To dżem zupełnie inny od zwykłych dżemów śliwkowych. Piecze się go w piekarniku! Aby uzyskać najlepszy smak trzeba użyć bardzo dojrzałych śliwek. Doskonały na śniadanie.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 400 g cukru
  • 125 ml amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150 C.

2Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do dużego garnka, przykryć i pomału gotować, aż śliwki zmiękną. Wmieszać 1/4 cukru, a następnie przełożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej do brytfanki).

3Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu. Drzwiczki piekarnika zostawić uchylone (np. wkładając w nie drewnianą łyżkę) i czekać, aż dżem zgęstnieje. Po pół godziny wmieszać 100 g cukru i kontynuować pieczenie. Powtórzyć czynność dwa razy z pozostałym cukrem.

4Dżem musi być na tyle gęsty, że jeśli się na nim narysuje łyżką kreskę, to pozostaje ona widoczna. W razie potrzeby piec dłużej.

5Do gotowego dżemu wmieszać amaretto. Przełożyć do gorących, sterylnych słoików i zakręcić szczelnie pokrywki.

Porcja dla:

20 osób