Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Dżem porzeczkowy ma bardzo intensywny smak, ale ma swoich zwolenników. Używam go jako dodatku do ciast.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 650-750 g cukru

Przygotowanie:

1Dojrzałe owoce porzeczki oczyścić i umyć. Przygotowane owoce podzielić na pół.

2Połowę porcji włożyć do rondla z grubym dnem, rozgnieść i podgrzać, aż puszczą sok, następnie dodać cukier. W zależności od upodobań (bardziej lub mniej słodki) dodajemy od 650 do 750 g cukru.

3Owoce z cukrem podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodać pozostałe owoce i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania owoców wytwarza się piana, którą usuwamy.

4Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.

Porcja dla:

4 osób