Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty sposób na szybki i smaczny obiad o każdej porze roku. Zamiast mięsa można użyć makaronu (np. razowego) lub ziemniaków gotowanych w mundurkach, wtedy uzyskamy wersję wegetariańską.

Składniki:

  • 2 piersi drobiowe – zmielone
  • 3 pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 brokuł
  • 100 g żółtego sera
  • 10 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Brokuła ugotować – krótko, aby nie rozgotować (około 5 minut).

2Ser zetrzeć.

3Mięso podsmażyć na patelni na 4 łyżkach oliwy. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą. Warstwowo położyć: brokuły, mięso, brokuły, pomidory pokrojone w plastry – każdą z warstw lekko soląc i posypując koperkiem i bazylią.

6Pokropić oliwą, posypać żółtym serem i piec przez ok. 15-20 minut (do roztopienia się sera).

Porcja dla:

8 osób