Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
200 min.

Lekko słodki dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy. Pyszny dodatek do niedzielnych śniadań i świetny sposób na przechowanie słodkiej dyni przez zimę.

Składniki:

  • 1,2 kg twardego miąższu z dyni
  • 600 g cukru białego
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

1Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Wsypać cukier i odstawić na 2 godziny.

3Pomarańcze dobrze wyszorować w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miąższ pomarańczy pokroić na małe kawałki.

4Pomarańcze i dynię przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Konsystencja powinna być gęsta.

5Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dniem.

Porcja dla:

3 osób