Czas przygotowania:
45 min.
45 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
Lekko słodki dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy. Pyszny dodatek do niedzielnych śniadań i świetny sposób na przechowanie słodkiej dyni przez zimę.
Składniki:
- 1,2 kg twardego miąższu z dyni
- 600 g cukru białego
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
1Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Wsypać cukier i odstawić na 2 godziny.
3Pomarańcze dobrze wyszorować w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miąższ pomarańczy pokroić na małe kawałki.
4Pomarańcze i dynię przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Konsystencja powinna być gęsta.
5Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dniem.
Porcja dla:
3 osób