15 min.
70 min.
265 min.
Takie składniki i przyprawy jak wędzony boczek, tymianek, cząber i cytryna zawsze doskonale komponują się z pieczonym kurczakiem. W tym bardzo prostym, ale efektownym przepisie połączono wszystkie z nich. Doskonałe danie zarówno na „szybki obiad” jak i „kolację we dwoje”. Najlepsze z pieczonymi ziemniakami, choć nie od rzeczy będzie również ryż.
Składniki:
- 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia)
- 8 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150 g)
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
- 1 średnia cytryna
Przygotowanie:
1Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia.
2W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę.
3Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut.
4Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem. Na górę każdego kawałka kładziemy niezbyt gruby (ok. 5 mm) plasterek cytryny. Nadmiarową część cytryny rozkładamy na dnie naczynia.
5Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do miękkości przez ok. 60 minut, przy czym na ostatnie 10 do 15 minut zdejmujemy przykrycie.
6Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, które przygotowujemy równolegle.
Porcja dla:
3 osób