Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
265 min.

Takie składniki i przyprawy jak wędzony boczek, tymianek, cząber i cytryna zawsze doskonale komponują się z pieczonym kurczakiem. W tym bardzo prostym, ale efektownym przepisie połączono wszystkie z nich. Doskonałe danie zarówno na „szybki obiad” jak i „kolację we dwoje”. Najlepsze z pieczonymi ziemniakami, choć nie od rzeczy będzie również ryż.

Składniki:

  • 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia)
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150 g)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
  • 1 średnia cytryna

Przygotowanie:

1Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia.

2W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę.

3Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut.

4Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem. Na górę każdego kawałka kładziemy niezbyt gruby (ok. 5 mm) plasterek cytryny. Nadmiarową część cytryny rozkładamy na dnie naczynia.

5Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do miękkości przez ok. 60 minut, przy czym na ostatnie 10 do 15 minut zdejmujemy przykrycie.

6Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, które przygotowujemy równolegle.

Porcja dla:

3 osób