Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Latem wybór jagód jest ogromny, ale późną jesienią do dyspozycji mamy właściwie tylko żurawiny. Mają intensywnie czerwony kolor, więc są niezwykle dekoracyjne. Nie należy też zapominać, że są bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 eskalopki z indyka (ok.115 g każda), przekrojone wzdłuż na połowy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 125 ml niesolonego wywaru z kurczaka

Przygotowanie:

1Przygotować sos. Wymieszać w małym rondelku żurawiny, sok jabłkowy, brązowy cukier, skórkę z limonki i chili. Zagotować na średnim ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż żurawiny popękają i zmienią kolor. Mieszając dodać kawałki ananasa. Tę mieszankę owocową można przygotować nawet 3 dni wcześniej i wstawić do lodówki. Zanim użyjemy jej do potrawy, należy ją wyjąć z lodówki i zaczekać, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej.

2Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Oprószyć mięso mąką kukurydzianą i smażyć minutę z każdej strony, aż się zrumieni i dobrze usmaży. Przenieść mięso na talerz, przykryć luźno folią aluminiową, żeby nie stygło.

3Wlać wywar na patelnię, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę owoców z przyprawami, wymieszać. Podawać mięso polane sosem.

Porcja dla:

4 osób