Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ilekroć idę z rodziną do restauracji chińskiej z samoobsługowym bufetem, natychmiast obsiadamy go jak muchy, żeby nabrać sobie fasolki szparagowej. Oto prosty przepis na odtworzenie tego pysznego, naszego ulubionego dania, które doskonale współgra z każdym posiłkiem z Azji. Uwaga: czosnek musi być w kawałkach, a nie wyciskany przez praskę! Sos ostrygowy można znaleźć w supermarketach w dziale z orientalną żywnością, w sklepie orientalnym, albo w internecie.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych) lub sezamowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 450 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej arachidowy w woku lub w dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć na nim czosnek, aż brzegi zaczną brązowieć, około 20 sekund. Dodać fasolkę i obsmażać mieszając, aż zaczynie mięknąć, około 5 minut. Wmieszać cukier, sos ostrygowy i sos sojowy i nadal mieszając gotować przez kilka minut, aż fasola osiągnie pożądany stopień miękkości.

Porcja dla:

6 osób