15 min.
10 min.
25 min.
Ilekroć idę z rodziną do restauracji chińskiej z samoobsługowym bufetem, natychmiast obsiadamy go jak muchy, żeby nabrać sobie fasolki szparagowej. Oto prosty przepis na odtworzenie tego pysznego, naszego ulubionego dania, które doskonale współgra z każdym posiłkiem z Azji. Uwaga: czosnek musi być w kawałkach, a nie wyciskany przez praskę! Sos ostrygowy można znaleźć w supermarketach w dziale z orientalną żywnością, w sklepie orientalnym, albo w internecie.
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych) lub sezamowego
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 450 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej arachidowy w woku lub w dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć na nim czosnek, aż brzegi zaczną brązowieć, około 20 sekund. Dodać fasolkę i obsmażać mieszając, aż zaczynie mięknąć, około 5 minut. Wmieszać cukier, sos ostrygowy i sos sojowy i nadal mieszając gotować przez kilka minut, aż fasola osiągnie pożądany stopień miękkości.
Porcja dla:
6 osób