60 min.
70 min.
160 min.
Grzyby duszone z cebulką i śmietaną, zapiekane w cieście drożdżowym. Pyszna przystawka, bardzo prosta w przygotowaniu a jakże efektowna!
Składniki:
- Na 1 formę do tarty (Ø 28 cm)
- 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski. Rozpuścić drożdże w 250 ml letniej wody. Dodać do mąki wraz z masłem, jajkiem i solą. Wyrobić mikserem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto wyrosło.
2Oczyścić grzyby, otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym i grubo posiekać. Obrać cebulę i czosnek. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Wrzucić czosnek i grzyby; smażyć z cebulą 5 minut. Dodać śmietanę, zagotować i dusić razem 2 minuty.
3Dodać natkę pietruszki i tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zdjąć z ognia, wbić jajko i wymieszać.
4Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.
5Wygniatać ciasto 10 minut na posypanym mąką blacie, potem rozwałkować do grubości 5 mm.
6Odwrócić formę do góry dnem i położyć na cieście. Wyciąć z ciasta krąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; w środku wykroić spory otwór. Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim wnętrze formy.
7Włożyć nadzienie grzybowe do formy. Na wierzch nałożyć krąg z ciasta. Brzegi kręgu docisnąć do ciasta w formie, żeby się skleiły.
8Posmarować mieszanką żółtka z mlekiem. Piec 60–70 minut.
Porcja dla:
1 osoby