Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
160 min.

Grzyby duszone z cebulką i śmietaną, zapiekane w cieście drożdżowym. Pyszna przystawka, bardzo prosta w przygotowaniu a jakże efektowna!

Składniki:

  • Na 1 formę do tarty (Ø 28 cm)
  • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Wsypać mąkę do miski. Rozpuścić drożdże w 250 ml letniej wody. Dodać do mąki wraz z masłem, jajkiem i solą. Wyrobić mikserem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto wyrosło.

2Oczyścić grzyby, otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym i grubo posiekać. Obrać cebulę i czosnek. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić na nim cebulę. Wrzucić czosnek i grzyby; smażyć z cebulą 5 minut. Dodać śmietanę, zagotować i dusić razem 2 minuty.

3Dodać natkę pietruszki i tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zdjąć z ognia, wbić jajko i wymieszać.

4Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.

5Wygniatać ciasto 10 minut na posypanym mąką blacie, potem rozwałkować do grubości 5 mm.

6Odwrócić formę do góry dnem i położyć na cieście. Wyciąć z ciasta krąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; w środku wykroić spory otwór. Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim wnętrze formy.

7Włożyć nadzienie grzybowe do formy. Na wierzch nałożyć krąg z ciasta. Brzegi kręgu docisnąć do ciasta w formie, żeby się skleiły.

8Posmarować mieszanką żółtka z mlekiem. Piec 60–70 minut.

Porcja dla:

1 osoby