Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
130 min.

Pyszna pasta do chleba, zamiast dżemu i marmolady. Naturalnie słodka, można ją też dodać do owsianki, jogurtu albo smoothie – jako słodzik! Używa się jej zamiast cukru w kuchni Środkowego Wschodu, np w tagine i sosach.

Składniki:

  • 130 g suszonych moreli
  • soda oczyszczona
  • woda

Przygotowanie:

1Umyć morele w wodzie z sodą.

2Zalać przefiltrowaną czystą wodą i odstawić, aż owoce będą miękkie (ok. 2-4 godziny). Gdy nasiąkną dobrze wodą, będą pulchne.

3Odcedzić wodę. W razie potrzeby usunąć pestki.

4Zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę.

5Przechowywać w szczelnym pojemniku (lub w słoiczku) w lodówce. Zużyć w ciągu 2-3 tygodni.

Porcja dla:

8 osób