Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Pyszna pasta do chleba, zamiast dżemu i marmolady. Naturalnie słodka, można ją też dodać do owsianki, jogurtu albo smoothie – jako słodzik! Używa się jej zamiast cukru w kuchni Środkowego Wschodu, np w tagine i sosach.
Składniki:
- 130 g suszonych moreli
- soda oczyszczona
- woda
Przygotowanie:
1Umyć morele w wodzie z sodą.
2Zalać przefiltrowaną czystą wodą i odstawić, aż owoce będą miękkie (ok. 2-4 godziny). Gdy nasiąkną dobrze wodą, będą pulchne.
3Odcedzić wodę. W razie potrzeby usunąć pestki.
4Zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę.
5Przechowywać w szczelnym pojemniku (lub w słoiczku) w lodówce. Zużyć w ciągu 2-3 tygodni.
Porcja dla:
8 osób