15 min.
15 min.
30 min.
Ugotowana na parze fasolka szparagowa z masłem, z prażonymi orzechami, ze skórką i z sokiem z cytryny. Jest to znakomity sposób na przyrządzanie fasolki szparagowej. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
Składniki:
- 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
- 500 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
- 2,5 łyżki roztopionego masła
- 1 cytryna: skórkę zetrzeć, sok wycisnąć
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Prażyć w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią, około 5 do 10 minut.
2Ułożyć fasolkę na sicie garnka do gotowania na parze i postawić sito na garnku z 2,5 cm wrzątku. Gotować w ten sposób od 8 do 10 minut lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż jasnozielona.
3Włożyć ugotowaną fasolkę do dużej miski i wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonymi orzechami. Podawać.
Porcja dla:
4 osób