Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
5785 min.
5785 min.
Pieczarki marynowane w oliwie. Można je już jeść po kilku dniach, ale najlepiej smakują po 2 tygodniach. Można je przechowywać maksimum 4 miesiące.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 250 ml octu winnego
- 750 ml wody
- 1 pęczek koperku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką, odkroić suche końcówki nóżek.
2W garnku zagotować wodę z octem. Dodać koperek, tymianek, liść laurowy i grzyby. Gotować przez 5 minut.
3Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i odstawić aby całkowicie ostygły.
4Nakładać grzyby do wysterylizowanych słoików i wkładać pomiędzy nie plasterki czosnku. Wlać tyle oliwy, aby przykryła grzybki.
5Szczelnie zamknąć słoiki i postawić w ciemnym, chłodnym miejscu.
Porcja dla:
8 osób