Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
5785 min.

Pieczarki marynowane w oliwie. Można je już jeść po kilku dniach, ale najlepiej smakują po 2 tygodniach. Można je przechowywać maksimum 4 miesiące.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 250 ml octu winnego
  • 750 ml wody
  • 1 pęczek koperku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką, odkroić suche końcówki nóżek.

2W garnku zagotować wodę z octem. Dodać koperek, tymianek, liść laurowy i grzyby. Gotować przez 5 minut.

3Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i odstawić aby całkowicie ostygły.

4Nakładać grzyby do wysterylizowanych słoików i wkładać pomiędzy nie plasterki czosnku. Wlać tyle oliwy, aby przykryła grzybki.

5Szczelnie zamknąć słoiki i postawić w ciemnym, chłodnym miejscu.

Porcja dla:

8 osób