Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oto cukinia wydrążona jak łódeczka i nadziewana żółtym serem, cebulą, pietruszką, jajkiem, bułką tartą i parmezanem. Może to być obfita przystawka lub danie główne.

Składniki:

  • 700 g cukinii, przekroić na pół
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 55 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać połówki cukinii i gotowa�� do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i przestudzić. Wydłubać z cukinii łyżką miąższ do miski, formując łódeczkę.

3Do miski z miąższem cukinii dodać bułkę tartą, ser, cebulę, pietruszkę, sól, większość parmezanu oraz jajka, a następnie wszystko wymieszać. Napełnić łódeczki nadzieniem. Na wierzchu każdej z łódeczek położyć trochę masła i posypać pozostałym parmezanem.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób