Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Kruche tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem, proste do zrobienia i jednocześnie idealne jako wegetariańska przekąska na każdą okazję.

Składniki:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 200 g pokruszonego półmiękkiego koziego sera

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.

2Podzielić ciasto na 6 równych porcji, a następnie wyłożyć nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm.

3Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Podpiekać przez 15 minut aż brzegi ciasta się zarumienią.

4Usunąć groch lub fasolę i papier, odstawić tartinki na bok.

5Wymieszać orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, liście tymianku i pokruszony ser kozi, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

6Nałożyć masę na tartinki.

7Ubić lekko śmietanę wraz z jajkami, po czym ostrożnie wlać na tartinki.

8Dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i umieścić tartinki w piekarniku na około 15 minut aż nabiorą złotego koloru.

9Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób