30 min.
30 min.
60 min.
Kruche tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem, proste do zrobienia i jednocześnie idealne jako wegetariańska przekąska na każdą okazję.
Składniki:
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 125 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych
- 3 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
- 200 g pokruszonego półmiękkiego koziego sera
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
2Podzielić ciasto na 6 równych porcji, a następnie wyłożyć nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm.
3Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Podpiekać przez 15 minut aż brzegi ciasta się zarumienią.
4Usunąć groch lub fasolę i papier, odstawić tartinki na bok.
5Wymieszać orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, liście tymianku i pokruszony ser kozi, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6Nałożyć masę na tartinki.
7Ubić lekko śmietanę wraz z jajkami, po czym ostrożnie wlać na tartinki.
8Dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i umieścić tartinki w piekarniku na około 15 minut aż nabiorą złotego koloru.
9Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób