Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Kwiaty cukinii są pieczone z nadzieniem z kolorowych liści botwinki, z serkiem kozim, bazylią i czosnkiem. Nadziewane kwiaty cukinii to wspaniała przystawka, zdrowa i pięknie wyglądająca na stole.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek liści botwinki (najlepiej kolorowych), usunąć łodygi a liście posiekać
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 85 g miękkiego serka koziego (chevre)
  • 8 kwiatów cukinii (usunąć pręciki)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać liście botwinki i smażyć ok. 10 minut, aż będą miękkie. Dodać bazylię, sól i pieprz i smażyć jeszcze przez 2 minuty, aż bazylia zmięknie. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 15 minut, aby ostygło. Następnie przełożyć zawartość patelni na papierowy ręcznik, przykryć drugim papierowym ręcznikiem i odcisnąć nadmiar wody.

3W misce dokładnie wymieszać serek kozi z odciśniętą botwinką. Nakładać nadzienie do kwiatów cukinii, do ok. 3/4 wysokości, a następnie skleić końcówki kwiatów (przyszczypując je). Ułożyć kwiaty na blaszce, skropić 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem.

4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż kwiaty będą gorące. Uwaga: w zależności od wielkości kwiatów mogą się one piec dłużej lub krócej, więc należy je sprawdzić po kilku minutach pieczenia czy się nie przypalają.

Porcja dla:

4 osób