Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
165 min.

To klasyczne niemieckie danie rodem z Monachium, które można podawać na ciepło lub na zimno. Poproś rzeźnika, aby naciął kieszeń w mostku.

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki, pokrojone w małą kostkę
  • 125 ml gorącego mleka
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

1Bułki polać mlekiem i odstawić, aby nasiąkły.

2W międzyczasie w dużej patelni rozgrzać masło i chwilę podsmażać cebulę i pietruszkę. Zdjąć z ognia.

3Wycisnąć z bułek nadmiar mleka. Jajka lekko roztrzepać i dodać je do bułek wraz z cebulą. Dodać sól, pieprz, tymianek i skórkę cytrynową i wszystko dobrze wymieszać.

4Rozgrzać piekarnik do 200 C.

5Mięso opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem i nałożyć luźno farsz do kieszonki. Nie nakładać za dużo farszu. Wygładzić powierzchnię dłonią, aby miało równomierny kształt. Zaszyć kieszeń grubą igłą (szydłem) i sznurkiem kuchennym, albo spiąć wykałaczkami.

6Sklarowane masło podgrzać na patelni i zrumienić na nim równomiernie nafaszerowane mięso. Przełożyć je do brytfanki o takiej wielkości, żeby wokół mięsa zmieściły się jeszcze warzywa. Polać po wierzchu sklarowanym masłem z patelni. Przykryć brytfankę pokrywką lub aluminiową folią i dusić przez 1 godzinę.

7Wokół mięsa ułożyć marchewkę, cebulę i liść laurowy. Polać wszystko bulionem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 C i dusić bez przykrycia przez około 1 godzinę, często polewając sosami z dna, aż cielęcina będzie miękka.

8Wyjąć cielęcinę z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Dolać do brytfanki bulionu lub wody i zdrapać przypalone cząstki z dna. Sos przecedzić na sicie i wlać do małego rondelka. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i wmieszać ją do sosu. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Cielęcinę pokroić w plastry. Sos podawać w osobnym naczyniu.

Porcja dla:

10 osób