45 min.
120 min.
165 min.
To klasyczne niemieckie danie rodem z Monachium, które można podawać na ciepło lub na zimno. Poproś rzeźnika, aby naciął kieszeń w mostku.
Składniki:
- 3 czerstwe bułki, pokrojone w małą kostkę
- 125 ml gorącego mleka
- 50 g masła
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
1Bułki polać mlekiem i odstawić, aby nasiąkły.
2W międzyczasie w dużej patelni rozgrzać masło i chwilę podsmażać cebulę i pietruszkę. Zdjąć z ognia.
3Wycisnąć z bułek nadmiar mleka. Jajka lekko roztrzepać i dodać je do bułek wraz z cebulą. Dodać sól, pieprz, tymianek i skórkę cytrynową i wszystko dobrze wymieszać.
4Rozgrzać piekarnik do 200 C.
5Mięso opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem i nałożyć luźno farsz do kieszonki. Nie nakładać za dużo farszu. Wygładzić powierzchnię dłonią, aby miało równomierny kształt. Zaszyć kieszeń grubą igłą (szydłem) i sznurkiem kuchennym, albo spiąć wykałaczkami.
6Sklarowane masło podgrzać na patelni i zrumienić na nim równomiernie nafaszerowane mięso. Przełożyć je do brytfanki o takiej wielkości, żeby wokół mięsa zmieściły się jeszcze warzywa. Polać po wierzchu sklarowanym masłem z patelni. Przykryć brytfankę pokrywką lub aluminiową folią i dusić przez 1 godzinę.
7Wokół mięsa ułożyć marchewkę, cebulę i liść laurowy. Polać wszystko bulionem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 C i dusić bez przykrycia przez około 1 godzinę, często polewając sosami z dna, aż cielęcina będzie miękka.
8Wyjąć cielęcinę z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Dolać do brytfanki bulionu lub wody i zdrapać przypalone cząstki z dna. Sos przecedzić na sicie i wlać do małego rondelka. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i wmieszać ją do sosu. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Cielęcinę pokroić w plastry. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Porcja dla:
10 osób