Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
23 min.

Fantastyczna przekąska na grill. Świeże figi nadziewane pysznym kozim serem, zawinięte w liście winogron, przypieczone na grillu i skropione miodem. Palce lizać!

Składniki:

  • 8 świeżych fig
  • 1/2 szklanki sera koziego o temperaturze pokojowej
  • 8 liści winogron, opłukanych i osuszonych
  • 1/2 szklanki (120 ml) miodu
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Zrobić małe nacięcie w każdej fidze – na tyle, aby można było wetknąć do środka końcówkę woreczka dekoracyjnego. Napełnić woreczek serem i wciskać do fig. Zawinąć każdą figę w liść winogronowy i nadziewać po 2-3 na patyczki do szaszłyków.

3Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć figi i grillować przez 2-3 minuty, raz przewracając. Skropić miodem i podawać.

Porcja dla:

4 osób