Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
23 min.
23 min.
Fantastyczna przekąska na grill. Świeże figi nadziewane pysznym kozim serem, zawinięte w liście winogron, przypieczone na grillu i skropione miodem. Palce lizać!
Składniki:
- 8 świeżych fig
- 1/2 szklanki sera koziego o temperaturze pokojowej
- 8 liści winogron, opłukanych i osuszonych
- 1/2 szklanki (120 ml) miodu
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury.
2Zrobić małe nacięcie w każdej fidze – na tyle, aby można było wetknąć do środka końcówkę woreczka dekoracyjnego. Napełnić woreczek serem i wciskać do fig. Zawinąć każdą figę w liść winogronowy i nadziewać po 2-3 na patyczki do szaszłyków.
3Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć figi i grillować przez 2-3 minuty, raz przewracając. Skropić miodem i podawać.
Porcja dla:
4 osób