Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Fish and chips to może średnio zdrowe, ale na pewno popularne danie niektórych kuchni anglosaskich. Co tam jednak duża zawartość tłuszczu – w końcu czego nie robi się dla przyjemności? 😉 Poniżej dość klasyczny przepis na fish and chips. Podajemy najlepiej z piklami lub podobnymi konserwowymi ogórkami.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 100 g pszennej mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml piwa
  • olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

1Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza jeśli były mrożone). Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut.

2W misce mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm.

3Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy w ciepłe miejsce bez przykrycia – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni C.

4Na tym samym oleju co rybę – ale w odpowiednim garnku i w razie potrzeby dolewając więcej tłuszczu – przygotowujemy frytki wg osobnego przepisu.

5Panierowaną rybę podajemy na ciepło z koniecznie świeżymi solonymi frytkami oraz piklami lub innym kwaśnym dodatkiem.

Porcja dla:

2 osób