15 min.
08 min.
23 min.
Fish and chips to może średnio zdrowe, ale na pewno popularne danie niektórych kuchni anglosaskich. Co tam jednak duża zawartość tłuszczu – w końcu czego nie robi się dla przyjemności? 😉 Poniżej dość klasyczny przepis na fish and chips. Podajemy najlepiej z piklami lub podobnymi konserwowymi ogórkami.
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 100 g pszennej mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml piwa
- olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza jeśli były mrożone). Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut.
2W misce mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm.
3Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy w ciepłe miejsce bez przykrycia – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni C.
4Na tym samym oleju co rybę – ale w odpowiednim garnku i w razie potrzeby dolewając więcej tłuszczu – przygotowujemy frytki wg osobnego przepisu.
5Panierowaną rybę podajemy na ciepło z koniecznie świeżymi solonymi frytkami oraz piklami lub innym kwaśnym dodatkiem.
Porcja dla:
2 osób