Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jest to ulubiona potrawa naszej rodziny. Dostałam ten przepis od mojej teściowej, kiedy byłam u niej z wizytą w zeszłym roku. Świetnie smakuje z białym ryżem!

Składniki:

  • 60 g masła
  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia główka kapusty, pociętej na kwadraty
  • 400 g duszonych pomidorów z sokiem
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek, i lekko smażyć przez 3 do 5 minut lub kiedy cebula będzie przezroczysta. Dodać kapustę i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

2Wlać pomidory i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 do 40 minut lub aż kapusta będzie miękka.

Porcja dla:

4 osób