15 min.
25 min.
40 min.
Kurczak gotowany w aromatycznym wywarze oraz ziemniaki, szparagi i zielona fasolka gotowane na parze tworzą lekkie danie o niskiej zawartości tłuszczu. Orzeźwiający orientalny sos będzie doskonałym uzupełnieniem.
Składniki:
- 400 ml wywaru drobiowego
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- 2 duże gałązki świeżej kolendry
- 4 filety z kurczaka (ok. 150 g każdy)
- 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych (większe przekrojone na połówki)
- 150 g cienkich szparagów
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała główka sałaty rzymskiej, podzielona na listki
Przygotowanie:
1Wlać wywar do dużego rondla. Dodać imbir, dymkę i kolendrę. Ułożyć filety na dnie rondla, a na nich jedną warstwę ziemniaków. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut.
2Ustawić na rondlu koszyk do gotowania na parze. Włożyć do niego szparagi i fasolkę. Przykryć i gotować 5-8 minut, aż warzywa zmiękną, a kurczak nie będzie surowy.
3Przyrządzić sos, ucierając wszystkie składniki. Ułożyć listki sałaty na półmisku.
4Wyjąć mięso i warzywa łyżką cedzakową. Pokroić mięso na plastry. Ułożyć wraz z warzywami na listkach sałaty i polać sosem. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób