Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Kurczak gotowany w aromatycznym wywarze oraz ziemniaki, szparagi i zielona fasolka gotowane na parze tworzą lekkie danie o niskiej zawartości tłuszczu. Orzeźwiający orientalny sos będzie doskonałym uzupełnieniem.

Składniki:

  • 400 ml wywaru drobiowego
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • 2 duże gałązki świeżej kolendry
  • 4 filety z kurczaka (ok. 150 g każdy)
  • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych (większe przekrojone na połówki)
  • 150 g cienkich szparagów
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej, podzielona na listki

Przygotowanie:

1Wlać wywar do dużego rondla. Dodać imbir, dymkę i kolendrę. Ułożyć filety na dnie rondla, a na nich jedną warstwę ziemniaków. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut.

2Ustawić na rondlu koszyk do gotowania na parze. Włożyć do niego szparagi i fasolkę. Przykryć i gotować 5-8 minut, aż warzywa zmiękną, a kurczak nie będzie surowy.

3Przyrządzić sos, ucierając wszystkie składniki. Ułożyć listki sałaty na półmisku.

4Wyjąć mięso i warzywa łyżką cedzakową. Pokroić mięso na plastry. Ułożyć wraz z warzywami na listkach sałaty i polać sosem. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób