45 min.
75 min.
120 min.
Ten przepis na pieczoną kaczkę pochodzi z Lubeki w Niemczech. Nadzienie można wykorzystać do wszelkiego rodzaju drobiu, ale trzeba będzie dostosować jego ilość w zależności od rozmiaru zwierzęcia.
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 100 g rodzynek
- 3 małe, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 200 g białego pieczywa pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.
3W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.
4Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
5Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
6Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego. Ułożyć w brytfance piersią do góry.
7Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.
8Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.
9Kaczkę kroić i podawać z sosem.
Porcja dla:
4 osób