Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten przepis na pieczoną kaczkę pochodzi z Lubeki w Niemczech. Nadzienie można wykorzystać do wszelkiego rodzaju drobiu, ale trzeba będzie dostosować jego ilość w zależności od rozmiaru zwierzęcia.

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 100 g rodzynek
  • 3 małe, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 200 g białego pieczywa pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.

3W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.

4Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.

5Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.

6Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego. Ułożyć w brytfance piersią do góry.

7Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.

8Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.

9Kaczkę kroić i podawać z sosem.

Porcja dla:

4 osób