15 min.
90 min.
105 min.
Ta zapiekanka ziemniaczana to kwintesencja kuchni greckiej – proste składniki połączone w coś wyjątkowego w smaku, a tak prostego do przygotowania! Jak na sztampowy przykład kuchni śródziemnomorskiej przystało, jedynym źródłem tłuszczu jest tu oliwa z oliwek. Można podawać z grubym plastrem sera feta.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki (3 mm)
- 4 cukinie pokrojone w cienkie plasterki (3 mm)
- 4 średnie czerwone cebule, pokrojone w krążki grubości 3 mm
- 6 pomidorów lima, zmiksowanych na puree lub przetartych na tarce (bez skóry)
- 125 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (gaz: 6). Użyć dużego naczynia żaroodpornego – 22×33 cm lub większego, bo warzywa nie mogą być ułożone bardzo grubą warstwą. W razie czego można użyć dwóch naczyń.
2Włożyć plastry ziemniaków, cukinii i cebuli do naczynia. Polać puree z pomidorów i oliwą, posypać natką pietruszki, a na koniec oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, aby warzywa dobrze się pokryły przyprawami.
3Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 90 minut. Po godzinie pieczenia sprawdzić, wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wody – jeśli będzie za sucha. Uwaga: na końcu pieczenia w zapiekance nie powinno być w ogóle wody. Można też spróbować warzyw i w razie potrzeby doprawić jeszcze.
4Przed podaniem odstawić, aby nieco przestygło.
Porcja dla:
4 osób