Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Ta zapiekanka ziemniaczana to kwintesencja kuchni greckiej – proste składniki połączone w coś wyjątkowego w smaku, a tak prostego do przygotowania! Jak na sztampowy przykład kuchni śródziemnomorskiej przystało, jedynym źródłem tłuszczu jest tu oliwa z oliwek. Można podawać z grubym plastrem sera feta.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki (3 mm)
  • 4 cukinie pokrojone w cienkie plasterki (3 mm)
  • 4 średnie czerwone cebule, pokrojone w krążki grubości 3 mm
  • 6 pomidorów lima, zmiksowanych na puree lub przetartych na tarce (bez skóry)
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (gaz: 6). Użyć dużego naczynia żaroodpornego – 22×33 cm lub większego, bo warzywa nie mogą być ułożone bardzo grubą warstwą. W razie czego można użyć dwóch naczyń.

2Włożyć plastry ziemniaków, cukinii i cebuli do naczynia. Polać puree z pomidorów i oliwą, posypać natką pietruszki, a na koniec oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, aby warzywa dobrze się pokryły przyprawami.

3Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 90 minut. Po godzinie pieczenia sprawdzić, wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wody – jeśli będzie za sucha. Uwaga: na końcu pieczenia w zapiekance nie powinno być w ogóle wody. Można też spróbować warzyw i w razie potrzeby doprawić jeszcze.

4Przed podaniem odstawić, aby nieco przestygło.

Porcja dla:

4 osób