Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Dobry przepis na smaczny schab, nie tylko na świąteczne okazje. Plastry schabu nadziewane białym serem z chrzanem zastygnięte w galatecie. Można podawać ozdobione pomidorem, ogórkiem i sałatą.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 100 g chrzanu
- 250 g sera białego
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru
Przygotowanie:
1Mięso ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości.
2Wyjąć z garnka, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster naciąć w połowie, żeby utworzyła się kieszonka.
3Chrzan wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Nakładać w nacięcia w schabie. Układać w głębokim półmisku.
4Żelatynę rozpuścić w 1/2 litra wywaru po gotowaniu mięsa, zagotować i zalać nafaszerowany schab. Można ozdobić pomidorem i ogórkiem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Porcja dla:
6 osób