Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
140 min.

Dobry przepis na smaczny schab, nie tylko na świąteczne okazje. Plastry schabu nadziewane białym serem z chrzanem zastygnięte w galatecie. Można podawać ozdobione pomidorem, ogórkiem i sałatą.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 100 g chrzanu
  • 250 g sera białego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru

Przygotowanie:

1Mięso ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości.

2Wyjąć z garnka, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster naciąć w połowie, żeby utworzyła się kieszonka.

3Chrzan wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Nakładać w nacięcia w schabie. Układać w głębokim półmisku.

4Żelatynę rozpuścić w 1/2 litra wywaru po gotowaniu mięsa, zagotować i zalać nafaszerowany schab. Można ozdobić pomidorem i ogórkiem. Wstawić do lodówki do stężenia.

Porcja dla:

6 osób