Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Jest to rewelacyjnie orzeźwiający sos, będący u mnie dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs – ja najbardziej lubię z… kaszanką. Podstawą sosu jest jogurt, ogórek i czosnek. Nie znoszę kopru w tzatzikach – po dodaniu robi się dla mnie zwykłym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 nieduży ogórek (gruntowy może być ze skórką)
- 1 opakowanie białego twarożku do smarowania np. Bieluch
- 3-4 ząbki czosnku
- parę listków mięty
- 1 gęsty jogurt
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, posyp odrobiną soli i odstaw.
2Do miski przełóż serek i wyciśnięty czosnek.
3Następnie dodaj odciśnięty z soku ogórek i posiekaną miętę.
4Jogurtem uzyskaj odpowiednią dla siebie konsystencję.
5Dopraw solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób