Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Jest to rewelacyjnie orzeźwiający sos, będący u mnie dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs – ja najbardziej lubię z… kaszanką. Podstawą sosu jest jogurt, ogórek i czosnek. Nie znoszę kopru w tzatzikach – po dodaniu robi się dla mnie zwykłym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 nieduży ogórek (gruntowy może być ze skórką)
  • 1 opakowanie białego twarożku do smarowania np. Bieluch
  • 3-4 ząbki czosnku
  • parę listków mięty
  • 1 gęsty jogurt
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, posyp odrobiną soli i odstaw.

2Do miski przełóż serek i wyciśnięty czosnek.

3Następnie dodaj odciśnięty z soku ogórek i posiekaną miętę.

4Jogurtem uzyskaj odpowiednią dla siebie konsystencję.

5Dopraw solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób