15 min.
55 min.
100 min.
Wspaniale pożywne danie nie tylko dla wielbicieli jajek! Pyszne połączenie brokułów i szynki na kruchym spodzie. Palce lizać!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Ciasto: Zimne masło posiekać z mąką.
2Dodać jajko, sól i sok z cytryny, posiekać razem nożem.
3Na końcu składniki zagnieść szybko ręką. Nie wyrabiać, gdyż kruche ciasto nie lubi ciepła!
4Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
5Farsz: Brokuł rozdrobnić na różyczki.
6Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę.
7Jajka ubić trzepaczką, dodając mleko, śmietanę i przyprawy.
8Fetę rozdrobnić i dodać do jajek, już nie ubijać tylko wymieszać.
9Do masy jajecznej dodać brokuły, szynkę, cebulę oraz czosnek przeciśniety przez praskę.
10Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
11Tortownicę natłuścić, a następnie zetrzeć do niej ciasto na grubych oczkach tarki. Ciasto powinno pokryć całą powierzchnię formy.
12Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez 10 minut.
13Na wierzch podpieczonego ciasta wylać farsz.
14Piec przez 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
Porcja dla:
8 osób