Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
100 min.

Wspaniale pożywne danie nie tylko dla wielbicieli jajek! Pyszne połączenie brokułów i szynki na kruchym spodzie. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Ciasto: Zimne masło posiekać z mąką.

2Dodać jajko, sól i sok z cytryny, posiekać razem nożem.

3Na końcu składniki zagnieść szybko ręką. Nie wyrabiać, gdyż kruche ciasto nie lubi ciepła!

4Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

5Farsz: Brokuł rozdrobnić na różyczki.

6Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę.

7Jajka ubić trzepaczką, dodając mleko, śmietanę i przyprawy.

8Fetę rozdrobnić i dodać do jajek, już nie ubijać tylko wymieszać.

9Do masy jajecznej dodać brokuły, szynkę, cebulę oraz czosnek przeciśniety przez praskę.

10Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.

11Tortownicę natłuścić, a następnie zetrzeć do niej ciasto na grubych oczkach tarki. Ciasto powinno pokryć całą powierzchnię formy.

12Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez 10 minut.

13Na wierzch podpieczonego ciasta wylać farsz.

14Piec przez 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

Porcja dla:

8 osób