Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pilaw to bliskowschodnia potrawa jednogarnkowa. Przygotowuje się ją najczęściej z ryżu smażonego z cebulą i zalanego gorącym wywarem. W połowie gotowania dodaje się inne składniki; mięso, ryby, warzywa lub suszone owoce. W naszym przepisie ryż zastępujemy kaszką bulgur.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta pokruszonych suszonych papryczek chili (wg uznania)

Przygotowanie:

1Podczas gdy jajka się gotują, rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać mieloną kolendrę, cynamon, kurkumę i pokruszone chili. Smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.

2Dodać bób i morele. Wymieszać, żeby równomiernie pokryły się przyprawami. Dodać kaszkę bulgur i zieloną fasolkę, a następnie wlać tyle wody, żeby zakryła składniki dwucentymetrową warstwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

3Obrać jajka ze skorupki i pokroić je w plasterki. Spulchnić bulgur widelcem, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać danie na gorąco, przybrane plasterkami jajek i posypane listkami kolendry.

Porcja dla:

4 osób