15 min.
23 min.
38 min.
W tej potrawie filety z łososia marynuje się, a potem lekko grilluje i podaje na ciepłych chlebkach ciabatta z liśćmi sałaty i majonezem z bazylią. To oryginalne i bardzo apetyczne danie. Dodanie jogurtu do majonezu zmniejsza zawartość tłuszczu i zupełnie nie wpływa na konsystencję.
Składniki:
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
- 4 filety z łososia, bez skóry (ok. 90 g każdy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2½ łyżki niskotłuszczowego majonezu
Przygotowanie:
1Wymieszać sok z limonki z 2 łyżkami bazylii oraz solą i pieprzem w płytkim niemetalowym naczyniu. Włożyć do środka filety z łososia i odwrócić je na drugą stronę, żeby dobrze pokryły się marynatą. Przykryć półmisek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
2Wymieszać jogurt z majonezem, skórką limonki i resztą bazylii w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i chłodzić do momentu, gdy sos będzie potrzebny.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury, a piekarnik do 220°C. Wyjąć filety z marynaty i umieścić na ruszcie. Posmarować rybę odrobiną marynaty, a następnie grillować przez 4–5 minut z każdej strony, smarując ponownie marynatą po odwróceniu filetów na drugą stronę. W międzyczasie włożyć ciabatty do piekarnika na 5 minut, aż będą chrupiące.
4Rozkroić ciabatty na pół i posmarować rozcięte strony majonezem z bazylią. Położyć opieczony filet z łososia na dolnej połowie każdej bułki i ułożyć na nim kilka liści sałaty. Przykryć górną połową i natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób