10 min.
60 min.
70 min.
Jeśli posiadasz swoją wędzarnię, koniecznie wypróbuj ten przepis! Aromatyczne warzywa, najpierw podwędzone a następnie grillowane. Wspaniały dodatek do mięs, albo na kanapkę. Sekret polega na pokrojeniu warzyw na jednakowe kawałki oraz częstym polewaniu sosem, aby nie wyschły na grillu!
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
- 2 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
- 2 żółte papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
- 2 cukinie, pokrojone na plasterki
- 2 duże cebule, pokrojone na około 1 cm plasterki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka (235 ml) sosu teriyaki
Przygotowanie:
1Pokrojone warzywa posmarować olejem.
2Przygotować wędzarnię według instrukcji producenta. Warzywa ułożyć pojedynczą warstwą na kratce. Wędzić przez 30 minut.
3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
4Ruszt posmarować olejem. Ułożyć warzywa, papryki po bokach. Grillować przez 10-15 minut, w międzyczasie odwracając raz i często smarując sosem teriyaki. Warzywa będą miękkie o różnym czasie, dlatego należy sprawdzać i odkładać na talerz te, które już są gotowe.
Porcja dla:
4 osób