Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dynia, zielona fasolka i kukurydza świetnie smakują razem w tym prostym i szybkim do przyrządzenia daniu wzorowanym na kuchni Indian amerykańskich. Podawać z bułką lub chlebem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, grubo posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 6–8 suszonych pomidorów, grubo posiekanych

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i dynię, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.

2Dodać pomiodry z puszki i suszone, bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.

3W międzyczasie upiec na grillu bekon na chrupiąco.

4Do garnka dodać kukurydzę i fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

5Gulasz podawać z plastrami bekonu i posypany pietruszką.

Porcja dla:

4 osób