Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Dynia, zielona fasolka i kukurydza świetnie smakują razem w tym prostym i szybkim do przyrządzenia daniu wzorowanym na kuchni Indian amerykańskich. Podawać z bułką lub chlebem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, grubo posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 6–8 suszonych pomidorów, grubo posiekanych
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i dynię, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
2Dodać pomiodry z puszki i suszone, bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
3W międzyczasie upiec na grillu bekon na chrupiąco.
4Do garnka dodać kukurydzę i fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
5Gulasz podawać z plastrami bekonu i posypany pietruszką.
Porcja dla:
4 osób