Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
85 min.

Wyśmienity przepis na halibuta. Marynowany w soku grapefruitowym, oliwie i świeżym majeranku. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z grapefruita
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 steki z halibuta (po około 200 g każdy)
  • 4 gałązki świeżego majeranku

Przygotowanie:

1W płaskim szklanym naczyniu wymieszać sok z oliwą, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać rybę i odwrócić raz, aby dobrze pokryła się marynatą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, od czasu do czasu odwracając.

2Rozgrzać grill.

3Rybę ułożyć na lekko natłuszczonym ruszcie, marynatę zachować. Grillować przez 10-12 minut z każdej strony, smarując marynatą i odwracjąc raz, aż rybę będzie można łatwo rozdzielać widelcem. Przełożyć na półmisek, udekorować kawałkami grapefruita i gałązkami majeranku.

Porcja dla:

4 osób