Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybki przepis na szparagi smażone na patelni z masłem, a na koniec zalane śmietaną. Można użyć białych i zielonych szparagów. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 400 g białych szparagów
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 200 ml śmietany

Przygotowanie:

1Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, białe szparagi obrać. Pokroić na 4-cm kawałki.

2Na patelni rozgrzać masło, dodać szparagi. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, przykryć i smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

3Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i dobrze podgrzać.

Porcja dla:

4 osób