40 min.
20 min.
180 min.
Proste i zdrowe danie, które, dzięki dodaniu ziemniaków i mnóstwa warzyw, staje się pożywnym jednogarnkowym posiłkiem.
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25 g imbiru, drobno posiekanego
- 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 350 g jagnięciny (udźca lub karkówki), pokrojonej w plastry
- 700 g młodych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Wymieszać olej sezamowy z sokiem z cytryny, połową imbiru i łyżką posiekanej mięty w płytkim naczyniu. Dodać mięso i dokładnie wymieszać, a następnie przykryć naczynie i pozostawić mięso do zamarynowania na czas przygotowywania pozostałych składników (najlepiej marynować 2-3 godziny w lodówce).
2Włożyć ziemniaki do garnka i zalać taką ilościąwrzątku, aby całe znalazły się pod wodą. Ponownie zagotować, częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 12 minut, aż będą prawie gotowe. Odcedzić i pozostawić, aż wystygnąna tyle, żeby można je było wziąć do ręki. Pokroić ziemniaki w plastry o grubości 5 mm, a plastry w słupki. Pokrojone ziemniaki umieścić w naczyniu, skropić łyżką oleju i wstrząsnąć, aby się nim pokryły.
3Rozgrzać łyżkę z pozostałego oleju w woku. Wrzucić mięso na dobrze rozgrzany olej i cały czas mieszając, smażyć na dużym ogniu minutę, aż się lekko zrumieni, ale pozostanie krwiste. Zdjąć z patelni i odstawić.
4Wlać resztę oleju na patelnię, na której smażyło się mięso. Kiedy olej się rozgrzeje, dodać pokrojoną cukinię. Smażyć minutę mieszając, potem wrzucić ziemniaki. Smażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż warzywa się zrumienią, uważając, aby nie połamać słupków ziemniaków. Dodać dymkę i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
5Zmniejszyć ogień i dodać groszek, sos sojowy, wywar, miód i pozostały imbir. Wrzucić z powrotem mięso, wlać wszystkie soki. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty, aż płyn zacznie wrzeć, a wszystkie składniki będą miękkie i gorące. Przyprawić do smaku, posypać pozostałą posiekaną miętąi podawać.
Porcja dla:
4 osób