Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
2925 min.

Takie jajka często przygotowywała moja babcia z Pensylwanii, Florence Walter, która pochodziła z Holandii. Są świetne na piknik. Połączenie marynowanych jajek, buraków i cebuli – to naprawdę coś wyjątkowego! A przy tym znakomity sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek Wielkanocnych.

Składniki:

  • 425 g małych, całych ugotowanych buraczków
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 12 jaj ugotowanych na twardo i obranych
  • 50 g (3/4 szklanki) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) octu

Przygotowanie:

1Płyn z buraczków zlać do rondelka. Buraczki, cebulę i jajka włożyć do dużej miski lub słoja.

2Do rondelka z płynem po buraczkach dodać ocet i cukier, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

3Przygotowaną zalewą zalać buraki, jajka i cebulę. Przykryć szczelnie miskę lub zakręcić słój i wstawić do lodówki na co najmniej 1 do 3 dni; im dłużej jajka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak.

Porcja dla:

12 osób