Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
2925 min.
2925 min.
Takie jajka często przygotowywała moja babcia z Pensylwanii, Florence Walter, która pochodziła z Holandii. Są świetne na piknik. Połączenie marynowanych jajek, buraków i cebuli – to naprawdę coś wyjątkowego! A przy tym znakomity sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek Wielkanocnych.
Składniki:
- 425 g małych, całych ugotowanych buraczków
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 12 jaj ugotowanych na twardo i obranych
- 50 g (3/4 szklanki) cukru
- 120 ml (1/2 szklanki) octu
Przygotowanie:
1Płyn z buraczków zlać do rondelka. Buraczki, cebulę i jajka włożyć do dużej miski lub słoja.
2Do rondelka z płynem po buraczkach dodać ocet i cukier, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
3Przygotowaną zalewą zalać buraki, jajka i cebulę. Przykryć szczelnie miskę lub zakręcić słój i wstawić do lodówki na co najmniej 1 do 3 dni; im dłużej jajka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak.
Porcja dla:
12 osób