10 min.
30 min.
100 min.
Wykwintne danie na wyjątkowe okazję. Można je przyrządzić z inną rybą – dorsz, morszczuk lub sandacz będą pyszne w tym aromatycznym sosie z cytryną, imbirem i szafranem.
Składniki:
- 1 wypatroszony i odfiletowany jesiotr (około 1 kg)
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne, ułożyć w nim rybę i piec przez 20 minut.
3W międzyczasie w rondelku podsmażyć na maśle cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny, podlać winem i gotować przez 15 minut.
4Na patelni zrobić zasmażkę. Rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z 2 łyżkami wody. Zasmażkę dodać do sosu i dobrze wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny. Sosem polać upieczoną rybę. Udekorować cytryną.
Porcja dla:
4 osób