Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
100 min.

Wykwintne danie na wyjątkowe okazję. Można je przyrządzić z inną rybą – dorsz, morszczuk lub sandacz będą pyszne w tym aromatycznym sosie z cytryną, imbirem i szafranem.

Składniki:

  • 1 wypatroszony i odfiletowany jesiotr (około 1 kg)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne, ułożyć w nim rybę i piec przez 20 minut.

3W międzyczasie w rondelku podsmażyć na maśle cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny, podlać winem i gotować przez 15 minut.

4Na patelni zrobić zasmażkę. Rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z 2 łyżkami wody. Zasmażkę dodać do sosu i dobrze wymieszać, gotować przez 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny. Sosem polać upieczoną rybę. Udekorować cytryną.

Porcja dla:

4 osób