10 min.
30 min.
40 min.
Kolorowy, aromatyczny bukiet śródziemnomorskich warzyw sauté, nadający się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, albo – posypany parmezanem – jako sos do makaronu, a z „wkładką” mięsną w postaci jakiejś pokrojonej kiełbasy – wręcz pełny posiłek. Warzywa można obierać ze skóry lub nie, zależnie od upodobań.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cebula
- 1 zielona cukinia
- 1 żółty kabaczek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
Przygotowanie:
1Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, położyć na sicie i obficie posolić. Pozostawić na 15-20 minut, a następnie wycisnąć w dłoniach, aby był mniej wodnisty w czasie duszenia.
2Pozostałe warzywa umyć i odpowiednio pokroić: kabaczki w plasterki, papryki w paski lub w kostkę, pomidory na 8 części każdy, cebulę niezbyt drobno.
3W dużej głębokiej patelni lub w teflonowym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić do niej cebulę, czosnek, zioła, wsypać ewentualnie trochę papryki w proszku. Chwilę podsmażać na wolnym ogniu, aby zeszklić cebulę.
4Następnie dodać bakłażana, paprykę i kabaczki i dobrze wymieszać, żeby warzywa nasiąkły oliwą i pokryły się ziołami. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażać mieszając 5 do 10 minut.
5Na koniec dodać pomidory, ewentualnie dosolić i – zależnie od upodobań – smażyć przez kolejne 10 minut i zdjąć warzywa z ognia, gdy jeszcze są twarde i na wpół surowe, lub pozostawić je na dalsze 20 minut lub nawet do godziny i czekać, od czasu do czasu mieszając, aż się rozgotują.
6Podawać od razu lub ostudzić i wstawić do lodówki, aby po odgrzaniu użyć następnego dnia, albo wręcz zamrozić na dłuższe przechowanie.
Porcja dla:
8 osób