Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
810 min.
810 min.
Kawałek karkówki dobrze zamarynowany i upieczony jest doskonałym daniem obiadowym jak i dodatkiem do kanapek. Podawany na ciepło lub na zimno, zawsze dobrze smakuje. Karkówka marynowana w miodzie to jedno z moich ulubionych mięs.
Składniki:
- 1-1,3 kg karkówki
- 20 goździków
Przygotowanie:
1Miód wymieszać z musztardą, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Następnie dolewać oliwy cały czas mieszając. Marynata powinna być gęsta a składniki dobrze ze sobą połączone.
2Mięso umyć i naszpikować goździkami.
3Posmarować marynatą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
4Po zamarynowaniu mięso piec przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie pieczenia karkówkę skrapiać wodą co 15-20 minut.
Porcja dla:
10 osób