Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne skrzydełka, które chwilę marynuję, potem smażę, a na końcu duszę i doprawiam sosem teriyaki. Szybki i smakowity obiad.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka, podzielonych na mniejsze części

Przygotowanie:

1Wymieszać sos ostrygowy z ciemnym sosem sojowym, cukrem, olejem i skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Dodać do tego skrzydełka, wymieszać aby się dobrze pokryły marynatą i odstawić na 20 minut.

2Na dużym ogniu ustawić teflonową patelnię. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, aż się równomiernie przyrumieni.

3Dodać tyle wody, żeby sięgała do 2/3 wysokości skrzydełek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut.

4Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać sos teriyaki według uznania.

Porcja dla:

8 osób